Bewonersportaal

Het renoveren van woningen is een complexe aangelegenheid waar veel partijen bij betrokken zijn en waarbij communicatie met de bewoner van zeer groot belang is voor een succesvolle afloop. Tot nog toe was er geen ERP-oplossing die dit proces volledig en integraal kon aansturen. Daar is nu verandering in gekomen. BouwInfosys ontwikkelde samen met Maasveste Berben Bouw uit St. Odiliënberg de nieuwe module ‘Renovatiebegeleiding’ binnen BouwWorks. 

BouwWorks is het meest uitgebreide ERP-systeem voor aannemers in de bouw. De module ‘Renovatiebegeleiding’ is primair bedoeld voor het (grafisch) plannen, aansturen, communiceren en bewaken van grootschalige renovaties voor corporaties, maar kan ook eenvoudig worden ingezet voor kleinschalige renovaties voor bijvoorbeeld particulieren. Bij grootschalige renovaties zijn normaliter vier partijen betrokken: de bewoner, de aannemer (uitvoerder), de onderaannemer en de corporatie. BouwWorks heeft de nieuwe module ontwikkeld voor de aannemer die de hele renovatie plant, uitvoert (eventueel deels uitbesteed) en communiceert naar de betrokken partijen.

Centrale plek
Maasveste Berben Bouw is al sinds 2007 enthousiast gebruiker van het complete ERP-systeem BouwWorks. De onderneming werkt met vrijwel alle modules, van personeelsadministratie tot en met calculatie. “Onze ervaringen met het pakket zijn zeer positief”, aldus controller Mart van Buggenum. “Je hoeft alle gegevens slechts op 1 centrale plek vast te leggen. Omdat we jaarlijks updaten, blijven we goed bij wat betreft functionaliteiten. Bovendien worden ook vernieuwingen die BouwInfosys met andere klanten ontwikkelt met ons gedeeld.” De module ‘Renovatiebegeleiding’ is een waardevolle uitbreiding van het pakket, die op verzoek van Maasveste Berben Bouw, woningcorporaties en bewoners tot stand is gekomen. De belangrijkste onderdelen zijn: werkopname op locatie, woningenbeheer op projectniveau, renovatieplanningen, woningbegeleiding en de bewoners webapp.

Opties
De bewoner krijgt via zijn smartphone te zien welke werkzaamheden gedaan gaan worden en kan zelf keuzes maken in de opties die door de corporatie worden aangeboden. Daarbij is direct zichtbaar wat een gekozen optie voor consequentie heeft voor de maandelijkse huurprijs. “Van Buggenum: “We merkten dat woningcorporaties en bewoners hier echt behoefte aan hebben. Gegevens die we zelf in ons eigen pakket vastleggen kunnen we nu makkelijker delen met bewoners. Bovendien kunnen we diezelfde gegevens onze contractpartners of onze eigen mensen voorleggen.”

Plannen
Het plannen van de renovatie gebeurt in een grafisch (drag-and-drop) planscherm. Na inplannen kunnen de werkzaamheden eenvoudig worden doorgezet naar de tablet van de medewerker buiten of naar de onderaannemer. De nieuwe module is nog maar net actief, maar intern profiteert Maasveste Berben Bouw nu al van de voordelen.

Voor bewoners zal dit binnen afzienbare tijd ook gelden, daarvan is Van Buggenum overtuigd. “Bovendien zorgen we ook nog altijd voor printversies van gegevens die we online vastleggen. Nog niet alle bewoners beschikken namelijk over de moderne communicatiemiddelen en we willen alle klanten optimaal bedienen.”

Nieuwbouw
De module ‘Renovatiebegeleiding’ is een integraal onderdeel binnen BouwWorks. Iedere aannemer die gebruik maakt van BouwWorks kan ook deze functionaliteit gaan inzetten. Het ERP-systeem van BouwInfosys zal in de toekomst nog verder worden uitgebreid. Maasveste Berben Bouw werkt momenteel samen met een andere aannemer en BouwInfosys ook nog aan een nieuwe module op het gebied van nieuwbouw. “Zodat we straks bij de oplevering van een nieuwbouwproject ter plekke gegevens digitaal kunnen vastleggen en deze sneller kunnen communiceren met bewoners,” aldus Van Buggenum.

Het artikel uit vakblad Bouw & Renovatie kunt u hier teruglezen

BOUW


Kies voor het diepgaande, maar eenvoudig te bedienen BouwOffice of voor BouwWorks: één van de meest uitgebreide ERP oplossingen op de markt. 
Lees meer...

INFRA / GWW


BouwInfosys levert software voor aannemers in de infra en heeft voor elk type bedrijf / aannemer in de infrabranche (GWW) een passende softwareoplossing. 
Lees meer...

INSTALLATIE


BouwInfosys levert software voor de installatiebranche en biedt met InstallOffice en InstallWorks voor elk type installatiebedrijf een geschikte ERP oplossing. 
Lees meer...

OPLEIDINGEN


BouwWorks Opleidingen is een geavanceerd software systeem dat voor opleidingsbedrijven in de bouw nieuwe en unieke mogelijkheden biedt. 
Lees meer...