BouwInfosys

Oplossingen voor de bouw

Oplossingen voor de grond-, weg- en waterbouw Oplossingen voor de installatie Oplossingen voor bouwopleidingen

BIM integratie binnen software van BouwInfosys

BIM is een hot item bij veel bedrijven. En terecht vinden wij, want met BIM valt veel voordeel te behalen en kunnen faalkosten sterk worden teruggedrongen.

Tot nog toe zien we bij de meeste bedrijven dat BIM wordt ingezet aan de designkant en dat het erg terughoudend wordt gebruikt met een relatie tot calculatie. Verder dan calculatie zien we op dit moment geen operationeel gebruik. Maar dat gaat zeker veranderen! 

Als je nog nooit gehoord hebt van BIM praten we je graag even bij:

Waar staat BIM eigenlijk voor?
BIM (ofwel Bouw Informatie Model) is eigenlijk virtueel bouwen en gebaseerd op werken middels één model (database) waarin gegevens van de architect, constructeur, installateur en aannemer worden verwerkt. In dit model is direct zichtbaar hoe de verschillende disciplines zich naast elkaar gedragen met als uiteindelijk doel kostenbesparingen te bereiken en faalkosten terug te dringen.

Hoe wordt dat gedaan?
De meeste bedrijven kiezen voor tekenen / ontwerpen met Autodesk Revit. Binnen het 3D systeem kan worden gewerkt met modellen, maar er kan ook vrij worden getekend. Revit kan de 3D bestanden vervolgens exporteren in een uniform uitwisselformaat (IFC). Dit IFC bestand kan worden ingelezen in andere pakketten en op basis daarvan kan het 3D model weer worden opgebouwd.

Wat doet BouwInfosys met BIM?
BouwInfosys heeft voor de Workslijn een importroutine voor het IFC bestand gemaakt. Op basis van het ingelezen bestand wordt momenteel gewerkt aan de verwerking daarvan die verder moet gaan dan alleen de calculatie wat al vaker gedaan is.

Voor de Office-lijn wordt samengewerkt met IBIS en die heeft voor de calculatie in IBIS-TRAD reeds een BIM-module beschikbaar.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Zwijnsbergen 1 300
BouwInfosys in Helvoirt
BouwInfosys in Helvoirt